12 Kasım 2009 Perşembe
İstanbul Günlükleri 2: "Çınarcık Anıları"
Vapurdayım yine:) Gözlerimi kapayarak uzakları hayal etmek alışkanlık haline geldi. Çünkü mesafeleri unutturan tek şey deniz kokusu! Aynı olmasada andırıyor işte! Bugün geçen zamanın nasıl acımasız ve dişli bir rakip, nasıl eli çabuk bir hırsız olduğunu farkettim. Yıllar, bir noktadan sonra birbirinin peşi sıra yıkılan domino taşları gibi geçivermişti takvimlerden! Ve ben, bugün yine o domino taşlarından ve takvim yapraklarından birini elimde tutuyor, bu gemide tüm geçen zamanı düşünüyordum. Çünkü gemileri sen unutsanda, onlar seni unutmuyor!
Bir yaz ortası... Lise hazırlık henüz yeni bitmiş. Kendimi keşfediyorum. O zaman o kadar büyümüş hissediyorum ki kendimi aklınız almaz! Dünyayı yakarım, ölesiye güçlüyüm yani! İşte böyle günlerden birinde, şu an oturduğum gibi bir vapur koltuğunda oturuyorum. Üç saatlik bir yolculuk bizi bekliyor kuzenimle ! Kuzenim benden bir yaş büyük ve dişil tüm özellikleri o yaştan gösteren şahane birşey:)
99 depreminden beş yıl kadar geçmiş olsa gerek. Çünkü gideceğimiz ev hasar görmüştü, sonradan kanunlar nezdinde güçlendirilmişti vesaire... Doğal olarak, aile büyükleri bizim buraya gitmemize çok sıcak bakmıyorlar ! Ama asi gençlik yerinde durur mu ? Durmaz !İşte bu kadar yıl aradan sonra Çınarcık'a gidiyoruz!
Çınarcık, Yalova'ya bağlı bir tatil beldesi! Marmara bölgesinde ki sayılı sayfiye yerlerinden biri hatta siz belde dediğime de bakmayın küçük şehir gibi bir yerleşim yeri Çınarcık ! Yüzölçümü küçük ama anılar o kadar büyük ki !
Kuzenimin anlattığına göre orada geniş bir çevresi var ! Zaten ben yoğun ısrarlar üzerine gidiyorum buraya ama içten içe özgür olma fikride acaip çekici geliyor ! Çünkü başımızda ana-baba, aile büyüklerinden kimse olmayacak! Bize ait bir ev olacak :)
Canım kuzenim didaktik tavrı ve o zaman hiç gözü açılmamış olan -ilk-genç taze- bana karşı takındığı küçük anne tavrıyla öğütler veriyor. "Çok espri yapmamaya çalış, çok gülme" gibi şimdi oldukça garip bir o kadar da sevimli gelen şeyler söylüyor! Aslında onun ki "kuzenini, gruba benimsetme çabası" ! Yaptığımız hesaplar bile bu kadar masum yani tam yaşımızın gereği gibi ! Saatler o zaman güzel işliyor tabi şimdi ki gibi kaşla göz arasında 5-6 saat geçip akşama varmıyor gün. Saniyeleri bile doya doya yaşıyor insan!Derken uzaktan ışıklar görünmeye başlıyor. İnce silüetlerden, daha belirgin daha da belirgin hale geliyor! Yolcuları bir heyecan sarıyor!
Sanıyorum bir cuma günüydü ! Çünkü, adamlar ellerinde küçük bavullarla karılarına sarılıyorlardı biz karaya ayak bastığımızda ! Sonradan öğrendim ki, hafta içi çalışan herifler, cuma gecesinden Çınarcık'ta çocuklarla birlikte tatil yapan eşlerinin yanlarına gelirlermiş. Çınarcığın ritüeliymiş bu :)
Işıklardan, insanlardan gözüm kamaşıyor! O kadar kalabalık ki ! Bu arada bir Ege sıcaklığı var o zamanlar öyle sezinliyorum! Her yer cıvıl cıvıl ! Çınarcığı bilen bilir cuma geceleri sanki taze kan pompalanır buraya ! Birden silkinir, canlanır ! Bizi iskeleden üç kişi alıyor! İsim vermeyeceğim onlar bilirler kendilerini :)Birtanesi kuzenimin en yakın arkadaşı, yıllar geçince bende tanıyorum. Anlıyorum onun ruhunun nasıl melek ışığına boyandığını ! Çünkü bu dünya için fazla fazla iyi:)Diğeri her kuzen dediğinde dönüp baktığım( çünkü kuzenimin kuzeni) insan azmanı sarı kafa, yakışıklıca bir adam ! Bana benziyor! Zaman geçince farkediyoruz ki o, ben ve kuzenim birleşince kimyasal bir reaksiyon ortaya çıkıyor. Bu reaksiyon kendini genelde gülmekten tutulamayan çiş, asansörde altına kaçırma, çene kasılması, yanak tutulması ve yoğun kasık ağrısı olarak gösteriyor! Bir de kara, kısa boylu bir adam var ki hiç göründüğü gibi olmadığını sonradan farkediyorum! Çelimsiz görünüyor falan ama çok sağlam adam ha !Şimdi dönüp baktığımda çocukça gelen, küçük sürtüşmeler de yaşıyoruz onunla ama onu tanıyana kadar her konuda bir fikri olan hiçkimseyi görmemiştim! Bu da su götürmez bir gerçek!
Sürekli bir Sabri Amca lafı dönüyor ortada... Ben anlamıyorum pek sahilden insanları yara yara eve ulaşmaya çalışırken. Bir yandan kuzenim anlatmaya başlıyor " Bak burası kokoreççi Ayhan ağabeyin yeri, biz burdan yeriz hep! Burası da dondurmacımız ! Aaaa Sabri Amca nasılsın ?" diyor kuzenim, selam veriyor dondurmacı tonton amcaya! Eve ulaşıyoruz! Kuzenimin iki halası ve rahmetli babannesi( Melahat Teyzeceğim, Meloşçum, Aysel Gürel'in Çınarcık şubesi ruhun şâd olsun) yan apartmanda oturuyorlar. Onlara selam veriyoruz. Manav Osman'ın(Sonradan kafetarya oldu bilen blir) iki yanında ki apartman. Bir sokağa dönüyoruz! 2-3 metre yürüyoruz. Sarışın çocuk anahtarla kapıyı açıyor. Onlarda iki alt katımızda oturuyorlarmış. Apartmana giriyoruz. İşte o an kilitleniyor zihnime ki şu gün bile çıkmıyor aklımın gizli bölmelerinden! Yüksek merdivenler ve yüksek tavan... ve o koku... Yazın gelmesiyle hafifleyen rutubetin, tuz kokusu ve güneş kremiyle oluşturduğu saçma ama çekici armonisi... İşte bu koku, şu satırları yazarken bile hala burnumda. Eminim herkesin zihninde böyle kilitli anlar vardır.
HOPPP!
Beşiktaş iskelesine yaklaştık! Hayalin gerçekle kesiştiği o dönemeç benim hayata karışma vaktimin geldiği işaetini veriyor. Ama bitmiyor ki? Hangimizin bitiyor allahaşkına anıları ? Geri kalanı mecburen başka bir vapur yolculuğuna kalıyor...
7 Kasım 2009 Cumartesi
Çocuk, Sadece Çocuktu İşte...!
Bu cumartesi, uzun zamandır gitmek isteyip de bir türlü fırsat bulamadığım "İki Dil,Bir Bavul" filmine gittim. Filmi oldukça beğendim. Açılım adı altında küstüm çiçeği misâli bir açılıp bir kapanan hükümet yetkililerinin izlemesini şiddetle tavsiye ediyorum. Türkiye, bildiğiniz üzere birkaç aydır alt kimlik - üst kimlik tartışmalarının kucağına terkedildi. Herkesin elinde bir saz, âşık atışması gibi her kesim bir diğerine giydirme derdinde(amiyane tabirle). İşte bütün bu karmaşanın içinde film en temel sorunu öylesine basit ele alıyor ki insan kendini "işte bu, işte bu !" demekten alıkoyamıyor. Film, Denizlili yeni mezun bir öğretmenin (Emre Aydın) bir doğu köyüne tayininin çıkmasıyla başlıyor. Gittiği köyde ki çocuklar bu coğrafyada yaşamalarına rağmen Türkçe değil Kürtçe biliyor. İşte belgesel ve kurmacanın güzel dozlandığı bu çalışma, çatışmayı bu iletişimsizlik üzerine kuruyor.
Düşünün ki idealleri olan yeni mezun bir öğretmensiniz ! Çocukları eğitmek, onlara birşeyler öğretmek ve karşılığında emeğinin karşılığını kazanmak için kilometrelerce uzak bir köye gidiyorsunuz. Öyle bir köy ki bu kötü hava koşullarında üç gün elektriği kesilen ve suyun olmadığı bir yer ! Ve öğretme arzusuyla yanıp tutuşuyorsunuz, olanaksızlıklar gözünüzde bile değil ! Bir bakıyorsunuz ki öğrencileriniz bırakın dersi anlamayı, sizin söylediklerinizi bile anlamıyorlar ! Bir öğretmen için nasıl bir yıkım olur bu kimbilir ?
Olayı bir yandan Emre öğretmenin tarafından ele alırken, bir yandan da köyün sakinleri ve öğrenciler yönünden ele alabiliyoruz. Çünkü film bize bu esnekliği sağlıyor. Aileler ise hiç de bize anlatılan gibi bağnaz insanlar değil. İşte tam bu noktada devreye kişinin filmle kurabildiği bağın gücü giriyor. Çünkü bu söylediğime inanmanızı beklemiyorum. Bu gerçekliği ancak hissedebilirsiniz! Ben bu samimiyete inandım. Belgesel çekmek taraf tutmanın ta kendisi elbette ! Yönetmenle bizzat tanışmışlığımızda yok ! Zaten kendisi röportajında da açıklıyor. Bir derdimiz olduğu için bu belgeseli çektik. Biz bu sorunda bir taraftık. Ama olayları objektif olarak ve manüple etmeden yansıttık diyor. Gerisi de izleyicinin algısına kalıyor !
Sonuç itibari ile koca bir sene geçiyor. Ders yılı bitiyor. Emre öğretmen Denizli'ye dönecek artık. Herşeye rağmen bayağı bir yol da katediyorlar eğitim adına. Çocuklar karnelerini alıp yaz tatiline giriyorlar batıda ki akranları gibi.
Aslında süreç çok da farklı işlemiyor. Çünkü onlar çocuk ! Sadece çocuk işte ! Tenefüs olduğunda dünyanın her köşesinde olduğu gibi sevinen, oyun oynayan, ders çalışmayı sevmeyen diğer çocuklardan bir farkları yok! Bu çocuklar öz olarak aynı olsalarda çikolatanın resmini görüp hiç yememiş olanlar ne yazık ki ! Buyrun buradan yakınız ! Eğitim sisteminde ki bir çarpıklık daha ! Kabul etmek zorundayız ki bu çocukların anadili Türkçe değil Kürtçe. Ve hiç bilmediğin bir dilde hiç bilmediğin bir nesneyi eğitim adı altında ezberliyorsunuz. Bu sistem sadece doğuda böyle değil, bu ülkenin heryerinde aynen bu şekilde işliyor. Bu çocukların şanssızlığı doğuda olmaları. Doğu bizler için bir yön tayin ederken bu çocukların kaderini çiziyor! Ne kadar acı değil mi? Hele ki bir sahnede Türkçe bilmeyen, anlamayan çocukların yarım yamalak okudukları Andımız öylesine trajikomik ki...! Kırılma noktası sadece filmde değil, insanın ruhunda da gerçekleşiyor !
Tüm bunların yanında filmde teknik aksaklıklar mevcut. Süreyi niçin bu kadar kısa tuttuklarını da merak etmiyor değilim hani ! Filmde sağlam donelere ulaşsakta insan biraz daha tanık olmak istiyor öğretmen ve öğrencilerin yaşadıklarına.
Velhasıl kelam eksileriyle artılarıyla "İki Dil, Bir Bavul" Türkiye için geç kalınmış bir belgeseldi. Benim gibi, birçoğunuzun da bu konuyla ilgili fikirlerinin daha da netleşeceğini düşünüyorum. Umarım benim kadar sıcak ve samimi bulursunuz.
4 Kasım 2009 Çarşamba
İstanbul Günlükleri 1: Nasıl Bir Jestti Bu Böyle ?
İstanbul'a yerleşeli 2 ay kadar oldu. Koşuşturmaca içinde bir baktım ki alışıvermişim bu garip şehre. İstanbul güzel... çok güzel hemde ! Ama İstanbul'da bir İzmir'li olmak o kadar zor ki ! Bugün vapurla Üsküdar'a geçtim hergün ki gibi. Bulutlar grinin en görkemli tonundaydı ve sise boğmuştu şehri. Dalgalar huysuzdu. Her bir yağmur damlası, birer toplu iğne gibi batıyordu denizin derisine sanki. Gökyüzü İstanbul'un renklerini çalmıştı, hepsini soğurup kurşunileştirmişti. Son günlerde iyice soğuyan havaya rağmen inatla vapurun üst katına geçiyorum. Yine öyle yaptım. Alt katta insanlar istiflenmişti !İstanbullu'ların genel tutumu buydu zaten ! Bir çoğu deli gibi kaçıyordu yağmurdan, rûzgardan, fırtınadan. İzmir'liler için zevktir yağmurda yürüyüp, iliklerine kadar ıslanmak. Diyorum ya garip şehir diye, insanları da oldukça garip! Biz doğaya meydan okuyan üç-beş kişiydik üst katta. Vapur hareket etti ve rûzgar yüzümüzde bir kırbaç gibi şaklamaya başladı. Sadece kendini değil, yağmur damlalarınıda kristal parçalar gibi yüzümüze savuruyordu. Tam denizin ortasındaydım ve artık soğuk yanaklarımı acıtıyordu ! Gözlerimi kapayıp montuma iyice sarıldım. İnat etmiştim bir kere yerimden kımıldamayacaktım. Bu meydan okuma garip bir güç büyütüyordu içimde. Doğa resmen bizimle oynuyordu ! Yok, vazgeçmeyecektim ! Deniz o an gizli dehlizine çekiverse bile bizi umrumda değildi ! Bazen yükselir ya çığlıklar insanın boğazına kadar, işte öyle yankılar büyüyordu içimde ! İnletsem inletirdim Marmara'yı bugün. Karşı tarafa geçene kadar bir tanesi bile kıpırdamadı olduğu yerden yol arkadaşlarımın ! Gizli bir antlaşma yapmış gibi sadece gözlerimizle konuşuyor birbirimize güç veriyorduk ! 10 dakikalık bu yolculuk, bana saatler gibi gelmişti! Çok da iyi gelmişti ! İnerken bir kez daha en kılcal damarıma kadar hissettim artık başka bir şehirde olduğumu ! Günlerdir aklıma düşmeyen yuvam(İzmir) sarsarak ruhumu, özletmişti kendini ! Eve dönüş yolunu tuttum. Minibüse bindim.(İzmir'liler dolmuş der.) Kafam uçup gitmişti kilometrelerce uzağa yarı sarhoştum artık. Yol boyunca dostlar, anılar, ana-baba ve en önemlisi İzmir kokusunu nasıl da özlediğimi fark ettim.
Evde sıkkın birkaç saat geçirdikten sonra benim için çok özel ve önemli biri bana hayatımın jestini yaptı. İzmir'i nasıl sevdiğimi bilirdi. Ben de onun beni nasıl sevdiğini... Bana İzmir'den sıcak sıcak fotoğraflar derlemişti. En sevdiğim yerleri hiç üşenmeden karelemişti. İzmir'de de hava bulutluydu ama... Bu tarif edilesi birşey değil anlamak için yaşamak lazım... Fotoğrafları görünce enerji ile doldum tekrar. İzmir hala oradaydı. Ne yokolmuştu, ne kaybolmuştu ! Oradaydı ve beni bekliyordu. "Duygu"larım kendini tamir etmişti sanki bir anda. Ne kadar iyi geldiğini anlatamam. Beni başka ne bu kadar iyi ederdi bilmiyorum. Teşekkürler ! Çok teşekkürler kurşuni renklerin efendisi !
3 Kasım 2009 Salı
"Kanal-İ-zasyon" Bok Çukurundan İbaret Değildi Bence !
Öncelikle şunu belirteyim ki; Emeğe saygısızlık şu camiada bir türlü içime sindiremediğim bir durum. Adam, öyle ya da böyle bir film çekiyor. Bilmem kaç lira para harcıyor. Set işçisinden, kameramanına, oyuncusundan, ışıkçısına onlarca kişi bu iş için ter döküyor. Gecesini gündüzüne katıyor. İşin ideolojik boyutuna hiç temas etmeyeceğim zaten. Kanal-i-zasyon sanat filmidir gibi bir iddiam da yok.Hoş, Yönetmenin veyahut Okan Bayülgen'in de filmle ilgili böyle bir beyanatını duymadım. Ama bir grup eleştirmen, oturdukları yerden her çekilen filmi yerin dibine sokmayı meziyet haline getirmişler. Yaptıkları yapıcı eleştirilerde değil ne yazık ki ! Yani yorumları Türk Sinemasına yol göstermek şöyle dursun daha çok hevesli yönetmenlerin gözünü korkutup, bu işi hiçbir zaman yabancı sinemacılar kadar iyi yapamayacaklarını alttan alttan hissettirmek yönünde.Elimden geldiğince Türk filmlerini takip etmeye ve onlar hakkında peşin hükümlü olmamaya çalışıyorum. Çok değerli hocam Ayşen Oluk Bir dersinde şunu demişti "Yıllarca sinemacılar sinemadan kazandıkları ile yat-kat alıp bu parayı sektöre döndürmediler. Eğer Türk Sinemasının endüstrileşememesinden yakınıyorsanız, önce kendinize çevireceksiniz aynayı." Bu düşünce bana o gün de bu gün de oldukça haklı bir özeleştiri penceresi açmıştı. Bizlerde bu popüler kültür filmlerini desteklemedikçe, Sinemamız hiç gelişemeyecek. Bu işi yapmaya niyetli sinemacılar hiçbir zaman yetişemeyecek. Sevgili eleştirmen büyüklerim, filmleri eleştirirken yerle yeksan etmek yerine, benim daha öğrenciyken çizebildiğim iyi niyetli ve yapıcı çerçeveden yaklaşabilseler ne güzel olacak !
Kanal-İ-zasyona gelince... Filmi, kuzenim ve yakın bir arkadaşımla birlikte izledim. Filme oldukça havamda ve gülmeye hazır bir halde girdim. Film boyunca o kadar güldüm ki neredeyse yere düşüyordum. Şimdi birçoğunuz bu kadar zeka seviyesi düşük esprilere neden bu kadar çok güldün ki diyeceksiniz. Fakat ben filmin kesinlikle oldukça ince bir zekanın ürünü ve yüksek bir hiciv ile ele alındığı kanısındayım. Çıkınca üçümüzün de gözünden kaçmamıştı koca salonda bizden başka gülenin olmadığı. Bunu insanların filmde ki esprileri anlayamadığına bağladık. Sonra eve geldim ve geçtiğimiz hafta içinde filmle ilgili yapılan yorumları incelemeye başladım.(özellikle izleyici yorumlarını) Sonuç, benim geldiğim noktadan oldukça uzaktı. İzleyenlerin filme gülmek bir yana dursun, filme, yönetmene, Okan Bayülgen'e, hatta ve hatta Türk halkına hakarete varan yorumlarını şaşkınlık içinde takip ettim. Film eleştirilerini iki kategoriye ayırmak zorunda kaldım.
1. Filme sadece gülmek için gelip beklediğini bulamayanlar.( ki bu grubun yorumları kısmen haklıydı)
2. Filmde Okan Bayülgen'in muhalif tavrının nasılda balon olduğunu savunanlar.
Okan Bayülgen'in hastası değilim. Standart bir izleyici kadar seviyor ve seyrediyorum. Bu Okan'ın çok da umrunda olmasa gerek:) Ama benim derdim ikinci kategori ile ilgili.Film boyunca Okan Bayülgen kariyerinin en kötü performanslarından birini sergiliyor muhtemelen( o kadar yapmacık ki)ama geriye kalan kadro parlıyor desem yeridir. Filmde, medya arkası tarafından bolca eleştirilen ekran yüzlerinin, bu eleştirel filme malzeme yapılmasını oldukça dahiyane buldum.Televizyon dünyasının sahte olduğu mesajı veriliyor. Ayrıca reytinglerin nasıl ucuz ve göstergesiz olduğuda defalarca kez dokunduruluyor izleyiciye. Finali zorlama buldum. Apar topar bitirilmiş ve biraz tutarsızdı.Mesaj kaygısı bangır bangır ben burdayım diyordu.
Ama 2. kısım eleştirilerinde en çok katıldığım konu ise kanal müdürünün doğruyu yapmaya, yayın kalitesini yükseltmeye çalışmasına rağmen kötü karakter olarak ele alınmasıydı. Bu adamın doğru yaptığı bu kadar şey varken, karakterin nasıl bu kadar kötü olabildiğine akıl sır erdirmek mümkün değildi. Diğer yandan da temizlik görevlisi İmdat'ın filmin sonuna doğru iyi karakterden yükselip yükselip kahramanlaştırılması kesinlikle filmin inatla vermeye çalıştığı mesajla çelişti.
Ama film genel olarak eli yüzü düzgün bir filmdi. Konu elbette daha iyi ele alınabilirdi ama Türk Televizyonculuğunun sarkan yönlerine değinilmesi gerekiyordu. Bu açıdan güzel bir başlangıçtı ! Tüm ekibin emeğini kutluyorum ve devamını diliyorum. Umarım sinmezler, yılmazlar ve hep daha iyiye koşarlar !
1 Kasım 2009 Pazar
Bana "doksanlardandoksan" Şarkı Saysana !
Bir de sabırsızlıkla beklediğim anlar vardı. Mesela haftasonu alışverişleri; Allem eder kallem eder her seferinde bu ikiliye( annem ve babam) kaynak olurdum. Evimizin tam karşısında ki süpermarkete giderdik. Bizimkiler tam yiyecek reyonlarına sapacakları sırada aradan sıvışarak kasetlerin beni beklediği o mükemmel bölüme giderdim. Birgün kaset reyonunun tamamını alarak eve dönmek en büyük hayalimdi. Reyonun başına vardığımda önce yeni çıkanları didiklerdim. Ya da tv’de duyup aklıma düşeni arardım. Çok iyi hatırlarım şarkıcının adı veya albüm kapağının gösterişi için bile kaset aldığım olurdu. Sonunda uygun kaseti bulup bizimkilerin yanına dönerdim. Onlar artık beni reddetmekten vazgeçmişlerdi. Tutturmama gerek kalmadan her pazar kasedimi alır mutlu mesut evime döner defalarca dinlerdim.
2000′lere geldiğimizde cd’lerle tanışalı iki yıl kadar olmuştu. Bu on yıl içinde nasıl bir kaset arşivim olduğunu tahmin edersiniz. Fakat zaman çabucak geçip gitti. Çok sevgili kasetlerim yerlerinde tozlanıp duruyorlar. Geçen on yılın izleri ise beynimde ki melodilerle canlı duruyorlar.
Sonuç itibariyle tüm arşivimi tarayarak ( internettende yararlanarak ) 90′lı yıllardan en sevdiğim 90 şarkıyı seçtim. Sizlerle de paylaşmak istiyorum. Umarım 90′ları merak eden genç kuşağa ve 90′larda benden çok daha büyük olup o yılları hatırlamak isteyenlere bir kaynak olabilirim
Metin Arolat - Dert Değil
Metin Arolat - Elveda
Hakan Peker - Amma Velakin
Hakan Peker - Bir Efsane
Akın - Rebeka
Rengin - Ağlama Gönlüm
Pınar Aylin - Bekletme
Pınar Aylin - Yalvaramam
Serdar Ortaç - Gamzelim
Serdar Ortaç - Zakkum Çiçekleri
Serdar Ortaç - Kara Biberim
Nazan Öncel - Sokak Kızı
Bora Öztoprak - Seni Seviyorum
Bora Öztoprak - Akdeniz Geceleri
Yonca Evcimik - Tatlı Kaçık
Yonca Evcimik - Abone
Yonca Evcimik - Bandıra Bandıra
Yonca Evcimik - 9:15 vapuru
Nalan - Of Aman
Nalan - Hadi Yarim
Ozan Orhon - Saman Alevi
Zerrin Özer - Kıyamam
Zerrin Özer - Bırak Ellerimi
Kerim Tekin - Cici Baba
Kerim Tekin - Kar Beyaz
Tuğçe San - Tempo
Tayfun - Hadi Yine İyisin
Deniz Arcak - Yağmurdan Kaçarken
Deniz Arcak - Şam Şeytanı
Ümit Sayın - Hicran
Ümit Sayın - Ben Tabii ki
Reyhan Karaca - Sevdik Sevdalandık
Jale - Üzgünüm
Rafet El Roman - Amerika
Rafet El Roman - Leyla
Rafet El Roman - Bir Melek
Rafet El Roman - Seni Seviyorum
Seçil - Uhde
İzel - Hasretim
İzel - Dönmelisin
İzel - Avuçlarım Kanıyor
İzel - Bitmesin Bu Rüya
İzel - Eller Havaya
Çelik - Hercai
Çelik - Nazına Ölüyorum
Çelik - Ateşteyim
Ercan Saatçi - Tam 14 Saat Oldu
Tarkan - Kimdi
Tarkan - Kış Güneşi
Tarkan - Ölürüm Sana
Tarkan - Şeytan Azapta
Tarkan - Kır Zincirlerini,
Göksel - Sabır
Ah Canim Ahmet- Ah canım Vah Canım
Asya - Olmadı Yar
Asya - Vallahi Öptürmem
Asya - Beni Aldattın
Oya & Bora - Seni Bana Yazmışlar
Oya & Bora - Yalancı Sevgilim
Oya & Bora - Ara Beni
Oya & Bora - Sevmek Zamanı
Ajlan & Mine - Aşkolsun
Gönül Gül - Kemancı
Deniz Seki - Ahmet
Emel Müftüoğlu - Hovarda
Emel Müftüoğlu - Faka Bastın
Mutaf - Ayşa
Gülay - Cesaretin Var mI Aşka ?
Yıldız Tilbe - Sana Değer
Yıldız Tilbe - Delikanlım
Yıldız Tilbe - Çal Oyna
Niran Ünsal - Haktan
Mustafa Sandal - Araba
Mustafa Sandal - Sana İhtiyacım Var
Mustafa Sandal - Tek Geçerim
Gökhan Kırdar - Yerine Sevemem
Demet Sağıroğlu - Arnavut Kaldırımı
Ayşen - Aman Be
Tuba Önal - Umut Sürdükçe
Sibel Tüzün - Kaçın Kurası
Son 10 ise albümlerin tamamı arşivlik
81. Sezen Aksu - Gülümse
82. Sertab Erener - La’l
83. Levent Yüksel - Med Cezir
84. Mirkelam - Her Gece
85. Kenan Doğulu - Yaparım Bilirsin & Sımsıkı
86. Burak Kut -İlk Üç Albüm ( Benimle Oynama, Yaşandı bitti, Küçük Prens)
87. Sibel Alaş - İlk Üç Albüm( Adam, Fem, Çocuk)
88. Aşkın Nur Yengi - Hesap Ver, Sıramı Bekliyorum, Kara Çiçeğim
89. Nilüfer - Esmer Günler, Geceler, Ne masal Ne Rüya, Yine Yeni Yeniden, Geceler
90. Kayahan - Yemin Ettim, Odalarda Işıksızım
Ve ve ve daha niceleri; Ajda Pekkan, Yeşim Salkım( Deli Mavi, Son sigara, Yeditepe İstanbul), Ayşegül Aldinç,Seden Gürel, Ferda Anıl Yarkın, Ayna, Grup Laçin, Kim Bunlar, Vale, Çıtır Kızlar, Birkaç İyi Adam, Grup Vitamin, Eda Özülkü, Bendeniz, Harun Kolçak,Cemali, Tüzmen, Ege, Yaşar, Suat Suna, Mfö, Hazal, Cartel, Fatih Erkoç, Sinan Erkoç, Zafer Peker, Taner,Sibel Gürsoy, Melis Sökmen, Şahsenem, Soner Arıca…
Onlarda unutulup gitti ! Belki de bugün çocuk olanlar Hande Yener’in Romeo’sunu çocukluğumun şarkısıydı diye hatırlayacaklar. Tıpkı Benim, bizim gibi…
Sahipsiz Mektup
Zil çaldı ! Ve uyandım uykumdan aniden ! Geç kalmıştım ! Defalarca kez bir daha o durakta durmayacak otobüslerin arkasından bakakaldım ! Gecelerdir uyarı niteliğinde ki bu içerikli rüyalarım yatağımı, yorganımı rahat bırakmaz oldu ! Ama bu sefer geç kalmaya niyetim yok ! Otobüs şöforü beni içeri almasada, Param yetmesede, O şehirde öğrenci kimliğim kabul görmesede bu sefer geç kalmaya hiç ama hiç niyetim yok !
Nerden başlasam, nasıl devam etsem hiç bilmiyorum. Mektup yazmayalı yıllar oluyor. Üzgünüm ama ben kalbimin diğer yarısı evde tek başına televizyon izlerken, Küçük bir hayvan sürüsü kalbimin yarısını ezip kanatmışken, ben bu kadar yalnızken, mesafelerden ölesiye çekmişken, öylece durup bekleyemem. Yapamıyorum işte ben böyleyim. Belki sende birşeyler vardı, oldu. Belkide zerre kalp kırıntısı yerini değiştirmedi bilmiyorum.
Gel gör ki ben aynı ben değilim.
Adını parçalara bölsem bile anlamını yitirmiyor. Fakat sayende ben anlamımı yitirdim. Ben artık daha bir bayat, daha bir manasız sanki. Biz olmak çok mu uzak? Çok mu zor ? Belki gülüp geçiyorsundur bu okuduğun satırlara bunuda bilmiyorum. Bildiğim tek bir şey var seni seviyorum !
Geçmişim, bugünüm ve geleceğim tozlu bir kitabın sayfaları gibi senin parmaklarına hasret! Tüm hesaplarımı kapattım ! Borçlarımı ödedim, alacaklarımı aldım ! Masumiyet yaşasın istedim sadece bizi ! Yaşanırsa yaşanır ! Yaşanmazsa silip götürsün geleceğimizi !
Zaman dolmadan, Kum taneleri o incecik dehlizden geçip hatıralar haznesine yuvarlanmadan, bu küçücük taze filizi senin topraklarına gömmek istedim! Cüretimi mazur gör ! Sadece sende kaldığımı, Orda kalbimin yarısının tüm şehre kan pompaladığını bil istedim !
Hakkımda 10 Küçük Ayrıntı !
- Tüm ege otlarını yerim ama sarmaşık yemem!
- Ayağımda çorap varken ıslak zemine basmaktan nefret ederim !
- İzmir'liyim !
- Zeki insanları çok severim, zeki görünmeye çalışanları değil !
- Sadece 4 yıldır gece yatmadan dişlerimi fırçalıyorum. Hatanın neresinden dönersen kardır :)
- 3 yılı profesyonel olmakla birlikte,7 yıl oyunculuk yaptım !
- Huysuz kadınları çok çekici bulurum !
- Oyunculuk sıktı 3 yıl da vokallik yaptım.
- Marmara Üniversitesi Radyo,Sinema ve TV bölümünde okuyorum.
- Dertlenince Kibariye dinliyorum !